Referenties - Chillers - Stadsbrug De Oversteek

Stadsbrug De Oversteek
Tot eind 2013 wordt in Nijmegen gebouwd aan een nieuwe Stadsbrug. Deze brug over de Waal, met de naam De Oversteek, gaat Nijmegen-West verbinden met Nijmegen-Noord. De brug is ontworpen door Ney-Poulissen en wordt gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen, een samenwerking van Max Vögl Nederland en Bam Civiel.

Bakstenen, Staal en Beton
Bij de bouw van de nieuwe stadsbrug van Nijmegen wordt gebruik gemaakt van bakstenen en beton voor de brug en van staal voor de brugbogen. Vooral in het oprijgedeelte van de brug worden grote hoeveelheiden beton gebruikt. Vanuit de bouwcombinatie bestond de wens om deze laag beton, met een dikte van 45 cm in één keer te storten en gecontroleerd te laten uitharden Vooral de dikte van de betonlaag maakte dit project gecompliceerd. Bij het storten van beton komt door de chemische reacties veel warmte vrij, waardoor de uitharding van het beton ongecontroleerd geschiedt.

Betonkoeling
De oplossing voor het gecontroleerd storten en uit laten harden van grote hoeveelheden beton is betonkoeling. Hierbij worden in de te storten fundering vloeistofslangen gelegd waarop een gekoeldwatersysteem aangesloten wordt. Door middel van het gekoeldwatersysteem wordt de warmte die in het beton ontstaat afgevoerd en hierdoor kan het beton onder gecontroleerde omstandigheden uitharden.

De oplossing voor Stadsbrug De Oversteek
In nauwe samenwerking met de bouwcombinatie heeft Recool de betonkoelinstallatie voor het storten van het oprijdek van Stadsbrug De Oversteek verzorgd. Recool heeft hiervoor de complete installatie, bestaande uit twee chillers, een 3000 liter open verdeler, een transportpomp met een opvoerhoogte van 500 kP en vijf stuks headers met in totaal 30 aansluitpunten voor het aansluiten van de vloeistofslangen van het gekoeldwatercircuit. Ieder circuit had een warmtelast van 20 kW, waarmee het benodigde koelvermogen op 500 kW uitkwam.
De leidinglengte bedroeg 200 meter per circuit, waarmee de totale lengte van het gekoeldwatercircuit op ruim 6 km uitkwam. Ieder aansluitpunt op de headers was tot slot voorzien van TA-regelventielen, waarmee het waterdebiet per circuit zeer nauwkeurig ingeregeld kon worden. Tijdens en na het storten van het beton heeft de installatie een week volcontinue gedraaid, waarbij het beton gecontroleerd kon uitharden en waardoor het fundament voor het oprijdek in zeer korte tijd gerealiseerd was.
Nieuws
News
Update coronavirus
Sinds zondag 15 maart zijn door de overheid Lees verder
Koeling tijdens het onderhoud aan uw klimaatinstallatie?
Recool heeft de oplossing Lees verder
Verhuurrooftops voor tijdelijke koeling van grote ruimtes
van 8 tot en met 108 kW Lees verder

NVKL Vianorm VCA